7 tips om kriebelhoest te verhelpen

Kriebelhoest kan erg vervelend zijn. Vooral s’nachts kun je er gek van worden! Maar wat doe je er tegen. Hieronder geven we je zeven tips!

Wat is kriebelhoest?

Je kent het wel zo’n vervelend hoestje en de hele tijd een kriebel in je keel. Maar wat is kriebelhoest nu eigenlijk? Kriebelhoest is een droge hoest en gaat gepaard zonder slijm, deze ontstaat als het afdeklaag in de keel (luchtwegepitheel) is beschadigt. Indien je begint met hoesten kun je vaak niet meer ophouden. Hoe meer je hoest, hoe erger het wordt.

Wat veroorzaakt kriebelhoest?

Kriebelhoest is erg vervelend. Maar waar komt het vandaan? Wat veroorzaakt kriebelhoest.
Indien je weet wat de boosdoeners zijn kun je dit uit de weg gaan. Dit zal je hoest snel verminderen. De volgende boosdoeners kunnen je kriebelhoest veroorzaken en/of verergeren:


● verkoudheid (virus)
● sigarettenrook
● stoffige ruimtes
● droge ruimtes (airconditioning)
● allergie

Tips tegen kriebelhoest

Kriebelhoest is niet erg, maar wel erg vervelend. Met onderstaande tips kun je de hoest wat verminderen.

1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid in je kamer of huis schijnt goed te zijn. Droge lucht is namelijk erg vervelend en het kan je keel meer irriteren. Je kunt dit doen door gewoon een bakje water op je verwarming zetten. Wil je dat de luchtvochtigheid echt op peil blijft? Schaf dan een luchtbevochtiger aan, deze zorgt voor de juiste luchtvochtigheid.

2. Honing en laurierdrop

Uit Amerikaans onderzoek blijft dat honing zeer effectief is. Het schijnt zelfs beter te zijn dan een hoestmiddel. Zuig daarom op een lepel honing of doe honing in je thee. Ook laurierdrop schijnt de keel irritatie te verminderen.

3. Stop met roken

Roken kan de hoestklachten verergeren. Het tast immer je keel aan en kan meer irriteren. Rook daarom zeker niet als je last hebt van kriebelhoest.

4. Ademen door je neus beperkt hoestbuien

Probeer indien je echt veel last hebt van de kriebels in je keel om zoveel mogelijk door je neus te ademen. Dit zorgt ervoor dat de kriebels worden beperkt en daarmee voorkom je een vervelende hoestbui.

5. Tijmthee schijnt echt te werken

Thee is vaak een goed middel en het kan verzachtend werken. Tijmthee schijnt goed te zijn, het zou je slijmvliezen beschermen doordat het looistoffen bevat. Daarnaast zitten er speciale oliën in die de hoestprikkels verminderen. Zo maak je de thee klaar:
Pak twee theelepels verse tijm en voeg deze toe aan een mok met
gekookt water. Laat het 10 minuten intrekken. Voeg eventueel nog wat
honing toe voor de smaak en de extra verzachtende werking.Drink de thee
met kleine slokjes of gorgel hem. Dit zorgt ervoor dat het extra in je keel achterblijft en dat je keel extra wordt verzacht.

6. Suiker of honing in je thee doet wonderen

Indien je last hebt van een opkomende kriebelhoest kan het vaak helpen om op een suikerklontje te zuigen. Toch is dit niet altijd even gezond voor je tanden. Daarom is het aan te raden om honing in je thee te doen. Tijm in je thee kan soms ook goed helpen.

7. Probeer niet te hoesten!

Het is natuurlijk lastig om niet te hoesten als je zoveel last van kriebelhoest hebt. Toch probeer om zo min mogelijk te hoesten. Indien je veel hoest of je keel schraapt raakt je keel geïrriteerd. Hierdoor wordt de hoestprikkel versterkt en hoest je vaak meer.

Werking hoestmiddelen nooit bewezen

Je kunt bij de drogist of apotheek hoestmiddelen kopen. Echter is het nooit bewezen of deze hoestmiddelen wel echt werken. Vaak helpen ze niet tegen hoest en slijm, je hoestklachten genezen er ook niet sneller van. Je kunt ze natuurlijk proberen, toch werkt honing en laurierdrop vaak beter.