10 tips die helpen bij het maken van nieuwe vrienden

We zijn het er ongetwijfeld allemaal wel over eens dat vrienden ongelofelijk belangrijk zijn in het leven. Niet alleen is het mogelijk om met vrienden geweldige momenten te beleven, daarnaast zijn ze er ook wanneer het allemaal even net wat minder goed met je gaat. Ondanks het feit dat vrienden dus heel belangrijk zijn in het leven is het zo dat veel mensen toch geconfronteerd worden met een gebrek aan vriendschap. Dat is erg vervelend, maar er valt wat aan te doen. Voor jongeren is dit zelfs erg eenvoudig. Zij worden geconfronteerd met enkele “nieuwe beginnen” zoals bijvoorbeeld de middelbare school of wanneer men gaat studeren. Zo komt men automatisch in contact met nieuwe mensen. Dat geldt echter in veel mindere mate voor volwassenen dertigers of mensen die reeds een oudere leeftijd hebben bereikt. Door rekening te houden met de onderstaande 10 tips kunnen ook zij echter op een eenvoudige en vaak ook nog eens leuke manier nieuwe vrienden maken. 

1. Tracht meer mensen te leren kennen 

Voor heel wat mensen geldt dat ze hun sociale netwerk aanzienlijk kleiner zien worden. Dit zorgt er voor dat ze als het ware geïsoleerd eindigen en aldus nog maar zo’n één of twee vrienden over hebben. Wanneer dit het geval is en je buiten je werk om maar weinig buiten komt zal je kunnen vaststellen dat het een behoorlijke uitdaging wordt om nieuwe vrienden te maken. Toch zijn er verschillende plaatsen waar je eenvoudig (en snel) in contact kan komen met nieuwe mensen. Het gaat hierbij onder meer om: 

  • Clubs en verenigingen; 
  • Plaatsen waar je een workshop kan volgen; 
  • De sportschool (en dan vooral de groepslessen); 

Bovendien is het zo dat bijvoorbeeld naar de sportschool trekken niet alleen sociale voordelen met zich meebrengt. Daarnaast kan je op deze manier immers ook voor je lichaam en gezondheid een interessante meerwaarde realiseren. Zo sla je dus eigenlijk twee vliegen in één klap. Toch liever een workshop volgen? Leer dan bijvoorbeeld koken en verwen je (nieuwe) vrienden met een fantastische maaltijd! 

2. Probeer extra aardig te zijn 

In de hectiek van het hedendaagse leven durven we wel eens te vergeten hoe belangrijk het is om aardig te zijn voor anderen. Vaak beantwoorden we een vraag zo kort mogelijk, niet omdat we bot willen zijn, maar gewoon omdat we niet veel tijd voor handen hebben. Dergelijke korte antwoorden kunnen er echter al snel voor zorgen dat je de reputatie krijgt afstandelijk en niet echt aardig te zijn. Het spreekt voor zich dat dit niet bepaald bevorderlijk is voor het maken van nieuwe vrienden. Wil jij graag aardiger worden dan het absolute minimum? Dan kan je twee dingen doen, namelijk: 

  • Je kan iemand die het moeilijk heeft vragen of je iets voor hem of haar kan doen; 
  • Je kan op zoek naar mogelijkheden om iemand blij te maken; 

De kleinste gebaren kunnen al snel heel wat nieuwe deuren voor je openen en vriendschappen creëren. Zoek het dus vooral niet te ver. 

3. Doe je best om anderen te begrijpen

Elke persoon heeft wel iets dat hij of zij graag heeft. Het is vaak niet zo moeilijk om in de vriendengroep van iemand terecht te komen wanneer je net daarop gaat anticiperen. Is je buurman of buurvrouw behoorlijk afstandelijk? Vraag dan even wat hem of haar precies dwars zit. Misschien is het wel iets kleins dat eenvoudig kan worden opgelost. De kans bestaat dat één enkele keer goed praten tegen je buren er voor kan zorgen dat er heel wat problemen opgelost kunnen worden. Bovendien maken goede buren des te meer goede vrienden. Probeer dus om altijd te achterhalen wat mensen dwarszit en hoe jij kan helpen om dat probleem op te lossen of in ieder geval te verlichten. In een mum van tijd kan je zo een hechte band smeden.

4. Geef de ander de aandacht die hij of zij verlangt

Wanneer je een gesprek met iemand aanknoopt is het altijd een goed idee om jezelf niet in het middelpunt van de belangstelling te gaan plaatsen. In plaats daarvan is het veel interessanter om te luisteren naar je gesprekspartner. Stel vragen en toon interesse in zijn of haar leven. Op deze manier zal je ontdekken wat de persoon in kwestie fijn vindt in het leven en kan je daar verder over praten. Een goede conversatie waarin ook ruimte is voor een grapje en zelfs een complimentje kan er zomaar voor zorgen dat er een fijne vriendschap ontstaat. 

5. Durf je ego opzij te zetten 

Niemand, maar dan ook helemaal niemand vindt het fijn dat iemand zich vastklampt aan zijn of haar ego en eventuele gemaakte fouten niet kan toegeven. Iedereen maakt fouten in het leven en er is niet één persoon op deze planeet die kan zeggen dat hij of zij zich nooit eens heeft vergist. Het is dan ook volkomen normaal om sorry te zeggen, dit niet in het minst tegen iemand waarvan je verwacht dat hij of zij je vriend of vriendin is. Bijzonder veel vriendschappen worden voorkomen of gaan kapot door mensen die vasthouden aan hun ego. Heb je dus met andere woorden op een bepaald ogenblik een fout gemaakt of iets verkeerd gezegd? Durf je ego dan opzij te zetten en zeg sorry. Je zal merken dat de andere persoon dit ongetwijfeld alleen maar zal weten te waarderen. 

6. Probeer minder te praten en meer te luisteren

Oké, de bovenstaande tip is behoorlijk tricky. Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze een spraakwaterval zijn. Ze kunnen dan ook perfect de hele avond praten over hun eigen leven, de ervaringen die ze hebben meegemaakt, hetgeen er nog op hun bucketlist staat, etc. Ondanks het feit dat jij dit wellicht ongelofelijk boeiend vindt en je mogelijks nog heel wat extra dagen op die manier zou kunnen vullen, is dit niet altijd even interessant voor de persoon die tegenover je plaats heeft genomen. Deze persoon wil wellicht ook graag wat vertellen over zijn of haar leven. Het is dan ook erg belangrijk om die persoon ook die kans te geven. 

Het loont dan ook vaak de moeite om even je eigen verhalen opzij te zetten en vooral meer te luisteren naar die potentiële vriend of vriendin die tegenover je heeft plaatsgenomen. Kan je ergens op inpikken? Dan is dat natuurlijk geweldig, want zo vinden jullie gemeenschappelijke interesses. Net deze gemeenschappelijke interesses vormen vaak de basis voor een langdurige en bovendien ook waardevolle vriendschap. 

7. Tracht niet te overdrijven

Het is best mogelijk dat je door de jaren heen een tikkeltje wanhopig bent geworden voor wat het smeden van nieuwe vriendschappen betreft. Dit betekent echter niet dat je, je meteen moet gaan vastklampen aan die ene persoon die jij aanziet als een potentiële goede vriend. Overdaad schaadt is namelijk niet voor niets één van de vaakst gehoorde gezegden. Het is niet omdat je een goed contact met iemand hebt dat je die persoon plots elke dag moet zien. De kans is groot dat er op deze manier al snel een gevoel van gewenning kan ontstaan en dat gevoel is eigenlijk nooit interessant. Het slechtste wat je kan overkomen is dat het allemaal als een verplicht nummertje gaat overkomen. Dit is iets wat de meeste vriendschappen niet overleven. Gun elkaar dus wat ruimte en hou jullie vriendschap op die manier levendig! 

8. Je moet kunnen incasseren

Geen enkele vriendschap is perfect. Het is best mogelijk dat je beste vriend je op een bepaald ogenblik in het leven gaat verraden. Daarnaast is het ook niet ondenkbaar dat je partner je op een zeker ogenblik gaat bedriegen en je kinderen tijdens een bepaalde periode van hun leven niet of nauwelijks tegen je zullen praten. Stuk voor stuk geen fijne vooruitzichten, maar ze komen wel elke dag voor. Zorg er dus voor dat je kan incasseren en straf daar mensen niet meteen op af. Misschien zit er je kinderen wel iets aardig dwars waardoor ze even geen contact willen? Ook bij dergelijke situaties is communicatie vaak de sleutel tot de oplossing. 

9. Leer om mensen te vertrouwen

De negende tip is misschien wel één van de tips waarbij het, het vaakst fout loopt. Heel wat mensen hebben tijdens hun leven situaties meegemaakt waardoor ze anderen zijn gaan wantrouwen. Dat is logisch en er is niets mis met een gezonde dosis wantrouwen. Echter is het zo dat heel wat mensen je vertrouwen echt waard zijn en deze dus niet gaan beschamen. Ook dat is iets wat je moet begrijpen en waar je rekening mee dient te houden. Heeft je beste vriend van vroeger je vertrouwen geschonden en is jullie vriendschap daarop stukgelopen? Dan betekent dat niet dat je nieuwe beste vriend hetzelfde gaat doen. Alleen wanneer je vertrouwen kan schenken aan mensen zal je merken dat het smeden van nieuwe vriendschappen op een aanzienlijk eenvoudigere wijze zal kunnen gebeuren. 

10. Jij beslist met wie je vriend bent en met wie niet

Last but not least, elke persoon beschikt over zijn of haar eigen denkwijze, voorkeuren en karakter. Het is absoluut onmogelijk dat het karakter van alle mensen aansluit bij die van jou. Dit is een zeer belangrijke factor om rekening mee te houden die door veel mensen wel eens over het hoofd wordt gezien. Zij willen het liefst van allemaal vrienden zijn met iedereen, iets wat onmogelijk is. Dan hebben we het bovendien ook niet gehad over het feit dat sommige mensen ook gewoon met jou wellicht niet bevriend zullen willen zijn. Dat hoeft niet perse aan jou te liggen, maar gewoon aan het feit dat je die persoon niet helemaal ligt. Daar is niets mis mee, zolang je maar je energie stopt in mensen en vriendschappen waar je, je goed bij voelt en waarbij de inspanningen uit beide richtingen komen. Alleen in dit geval zal er namelijk sprake zijn van een echte vriendschap waar je op zal kunnen bouwen en vertrouwen.